Kumite

Kumite

Kumite

Kumite” is het Japans begrip dat gebruikt wordt in het karate om te verwijzen naar een sparring- of vechtoefening. In het Nederlands kan het vertaald worden als “sparren” of “vechtoefening”..

De student oefent de basis technieken in de Kihon. Om een schijngevecht te simuleren oefent de student een aaneenschakeling van basis technieken wat we “kata noemen”.

Kumite is de derde trainingsvorm en om dit te leren zijn er verschillende niveaus van oefening. Het eerste niveau wordt gekenmerkt doordat twee studenten tegenover elkaar staan, en volgens vaste afspraken aanvallen en verdedigen. Dit noemen we Kihon Kumite. Het tweede niveau is dat de studenten nog steeds vanuit vaste afspraken werken, maar dan in een vrije houding. Dit heet Jiyu Ippon kumite. Het derde niveau is dat er geen vaste afspraken zijn vwb de aanval. De studenten zijn vrij in aanval en verdediging.

Het eerste niveau kunnen we in drie oefeningen onderscheiden:
Gohon: De student plaatst 5 maal de afgesproken aanval en stapt daarbij steeds naar voren terwijl de ander afweert. Bij de vijfde aanval geeft de verdediger ook een counter dmv een gyaku-tsuki.

Sambon is hetzelfde las Gohon, maar dan in drie stappen.

Ippon kumite is 1 stap. De ene student valt 1 maal aan, en de ander verdedigt met een counter.

Voor de lagere banden, en vooral met de kinderen traininen we vooral Kihon Kumite zodat de kinderen leren een start snelheid te ontwikkelen (zowel in aanval als met verdedigen). Pas later komen de meer vrije vormen aan bod.

Hieronder vindt u een aantal video’s die laten zien wat de verschillende trainingsvormen zijn. Het laatste filmpje is de wedstrijd vorm door twee expert karateka. Dit fragment is afkomstig uit de WK finale 1985.

Gohon Kumite

5 staps (of wel Gohon) Kumite met aanval Jodan Oi Tsuki

5 staps (of wel Gohon) Kumite met aanval Chudan Oi Tsuki

Sanbon Kumite

Sanbon is 3 staps oefenvorm

Ippon Kumite

1 stap (Ippon) kumite vanuit vrije houding.

De aanvallen zijn Jodan Oi Tsuki (stoot naar de kin), Chudan Oi Tsuki (stoot naar de buik), Mae Geri (voorwaartse trap), Yoko geri (zijwaartse trap), en Mawashi geri (rondwaartse trap)

1 stap (Ippon) kumite vanuit vrije houding.

De aanvallen zijn Jodan Oi Tsuki (stoot naar de kin), Chudan Oi Tsuki (stoot naar de buik), Mae Geri (voorwaartse trap), Yoko geri (zijwaartse trap), en Mawashi geri (rondwaartse trap)

×

 

Hi!

Klik op mijn naam hieronder om te whatsappen

×