Tai-Ki-Do voor ouderen

Tai-Chi en Tai-Ki-Do

Tai-Ki-Do is een Japanse variatie op het Chinese Tai-Chi, en heel geschikt voor ouderen of mensen die vanwege verminderde mobiliteit op een gezonde manier fit willen blijven. Tai-Ki-Do is een vorm van Karate, en sommige mensen noemen het Tai-Chi 2.0.

Het verschil tussen Tai-Chi en Tai-Ki-Do is dat bij Tai-Chi een constante beweging is terwijl we bij Tai-Ki-Do kortere bewegingen maken met een begin en eind. Hierdoor moet het lichaam na een techniek even heroriënteren wat de evenwicht weer ten goede komt.

Valpreventie bij Ouderen

Valpreventie is van vitaal belang voor ouderen, en wij bij Yamato Helmond geloven dat Tai-Ki-Do de perfecte sleutel is om de kans op vallen en blijvende negatieve effecten daarvan te verminderen. In onze speciale lessen voor senioren staan balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn centraal. Deze eeuwenoude krijgskunst biedt niet alleen fysieke voordelen

Waarom Tai-Ki-Do?

Karate is allang niet meer alleen voor jongeren en kinderen. Het is een tijdloze kunst die perfect past bij volwassenen en senioren. Bij Yamato Helmond nodigen we senioren uit om de voordelen van deze vorm van karate te ervaren. De lessen zijn ontworpen om te helpen bij het opbouwen van kracht, flexibiliteit en het behouden van stabiliteit in het dagelijks leven.

Wetenschappelijk Onderzoek

Karate houdt ouderen ook op hoge leeftijd fysiek fit en is tegelijkertijd een optimale hersentraining. Dit wordt bevestigd door een nieuw onderzoek van de Universiteit van Regensburg, dat tot stand kwam in samenwerking met de Beierse Karate Bond en een huisarts in Regensburg. Het onderzoeksteam, onder leiding van psycholoog Katharina Dahmen-Zimmer en sportwetenschapper Petra Jansen, testte 48 senioren met een gemiddelde leeftijd van 88 jaar.

 

Dahmen-Zimmer: Een cruciaal punt is om, zelfs op gevorderde leeftijd, iets nieuws te beginnen en niet alleen te blijven oefenen wat je hebt geleerd. Daarbij is karate een heel bijzondere uitdaging. Het voordeel van karate is de gelijktijdige training van zowel fysieke als mentale fitheid.

In het interview zegt Dahmen-Zimmer het volgende over de lichamelijke aspecten in het onderzoek dat ze deed: Dahmen-Zimmer: Op dit punt hebben we het onderzoek wetenschappelijk nog niet afgerond. Maar van de deelnemers hoorde ik vaak: Dat kon ik eerder niet. Zo konden velen aanzienlijk langer op één been staan. Het lijkt er dus op dat het evenwichtsgevoel werd getraind door de oefeningen.

Valpreventie met Tai-Ki-Do

Onze instructeurs begrijpen de specifieke behoeften van senioren. Het traditionele Tai-Ki-Do legt niet alleen de nadruk op fysieke gezondheid, maar het verbetert ook de reactiesnelheid en ruimtelijk bewustzijn. Deze vaardigheden zijn essentieel om valincidenten te voorkomen, waardoor senioren snel kunnen reageren op onverwachte situaties en hun evenwicht behouden. Door technieken zoals “kata” en “kihon” wordt de motorische controle versterkt, waardoor senioren met vertrouwen door het leven kunnen gaan.

Zelfvertrouwen en Gemeenschap

Een ander voordeel van deze vorm van karate is de focus op het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een positieve mindset. Senioren die regelmatig deze sport beoefenen, ervaren vaak een boost in zelfvertrouwen, waardoor ze actiever deelnemen aan dagelijkse activiteiten. Bij Yamato geloven we ook in het belang van sociale verbinding. Onze karategemeenschap biedt een warme omgeving waar senioren gelijkgestemden ontmoeten, vriendschappen sluiten en een gevoel van welzijn ervaren.

Doe Mee aan een Gratis Proefles!

Karate voor senioren bij Yamato Helmond biedt een holistische benadering voor een gezonder, actiever en meer verbonden leven. Ontdek de voordelen van deze prachtige vechtkunst, ongeacht je leeftijd! Meld je nu aan voor een gratis proefles en laat ons je begeleiden op jouw karate-reis. Samen bouwen we aan een sterker, zelfverzekerder en gezonder leven!

×

 

Hi!

Klik op mijn naam hieronder om te whatsappen

×