Taikyoku Shodan

Over de kata

De eerste Shotokan karate kata die beoefend wordt is Taikyoku Shodan, ook wel bekend als Kihon Kata. Deze eerste Shotokan Kata bestaat uit 20 bewegingen, waarbij slechts twee technieken en één stand gebruikt worden gedurende alle twintig bewegingen.

De twee technieken die gedurende de kata worden gebruikt zijn Oi Tsuki (stappende stoot) en Gedan Barai (neerwaartse blokkering) en de enige stand die gebruikt wordt is zenkutsu dachi (voorste stand).

Yoshitaka “Gigō” Funakoshi Sensei ontwikkelde drie kata en zijn vader, Master Gichin Funakoshi, noemde ze Taikyoku (Eerste Oorzaak).

Veel Shotokan karate Dojo slaan de Taikyoku kate over, en starten met de Heian kata omdat dat de eis is voor gele band (7e Kyu). Wij gebruiken Taikyoku shodan als basis voor 10e kyu, Taikyoku nidan voor 9e kyu, en Taikyuko sandan voor de 8ste kyu. Nidan introduceert de stoot richting de kin (Oi tsuki Jodan), en nidan introduceert de achterwaartse stand (Kokutsu dachi) in combinatie met een blok (Uchi uke). Met deze basis zijn de 5 Heian kata sneller geleerd. 

Wat bijzonder is aan de Taikyoku kata is dat je de technieken kunt uitvoeren als in Kihon, maar het legt ook een brede basis voor de zelfverdediging. Wanneer je dit meeneemt naar de Heian kata kun je goede kata uitvoeren (denkende aan de 5e voorschrift van G. Funakoshi: Spirit first, technique second).

De twintig bewegingen bestaan uit acht neerwaartse blokkeringen en twaalf stappende stoten, allemaal in voorste stand.

Wat is de Embussen?

Het patroon van de Taikyoku kata is net als bij de Heian gebaseerd op iets dat op de hoofdletter I lijkt

Lichaamshouding:

Gedurende deze kata worden twee lichaamshoudingen gebruikt, namelijk Shomen (vierkant gezicht) en Hanmi (zijwaarts gezicht). Deze twee lichaamshoudingen zijn een uiterst belangrijk onderdeel van de Shotokan karate beoefening.

Bij elke gedan barai-beweging moet het lichaam zich in de hanmi (zijwaarts gezicht) positie bevinden.
Bij elke oi tsuki-beweging moet het lichaam zich in de shomen (vierkant gezicht) positie bevinden.
Dit bevordert de ontwikkeling van de heup rotatie.

Punten om op te letten:

* Houd je hoofd gericht op de richting waarin je beweegt, soms draait het hoofd een beetje opzij terwijl je gedan bari blokkeert, waardoor je uit de ooghoeken kijkt. Houd het hoofd recht en de ogen naar voren gericht.

*  Probeer de hoogte niet te veranderen terwijl je van de ene techniek naar de andere gaat. Zodra je de eerste beweging (gedan barai) uitvoert, moet je hoogte hetzelfde blijven, tot aan de laatste beweging.

*  Elke zenkutsu dachi (voorste stand) moet dezelfde breedte, lengte, hoogte en gewichtsverdeling van het lichaam hebben.

*  Ademhaling moet stil en verborgen zijn, probeer niet de borstkas uit te zetten als je inademt, adem vanuit je buik.

*  Houd bij elke stap je rug recht, kin ingetrokken en duw de kruin van je hoofd omhoog terwijl je je buik naar beneden duwt.
Bij het verplaatsen komen de enkels in het midden bij elkaar, en vindt de voorbereiding plaats voor de volgende beweging. Bij de volgende beweging is aandacht op de hiki-te (terugtrekkende hand) van groot belang. 
Iedere verplaatsing is kort en snel en de hand en voet zijn dusdanig dat als de voet “staat” de hand er is. Komt de hand later heeft een tegenstander meer tijd….

*  Taikyoku Shodan is een uitstekende kata om niet-telegrafische technieken te oefenen, omdat de bewegingen extreem basic zijn en de karateka de kans geeft om zich sterk te concentreren op de basisfundamenten die in deze kata worden behandeld.

*  Bij het stappen moet je ervoor zorgen dat de voorste voet stil blijft staan totdat je minstens halverwege de stap bent. Veelgemaakte fouten zijn het naar buiten draaien van de tenen van de voorste voet en het terugtrekken van de voorste voet bij elke stap.

*  Bij het draaien van 180 graden, probeer niet te schuifelen met de achterste voet voordat je draait, probeer de achterste voet plat te houden, buig de knie en draai en pivoteer op de hiel.

* Bij het blokkeren en stoten, probeer de armen niet achter te laten, zorg ervoor dat je de armen tegelijkertijd met de benen begint te bewegen.

*  Aan het einde van elke techniek moet je proberen om plotseling stil te staan (kime) voor een fractie van een seconde, ontspan dan onmiddellijk en houd de vorm vast voordat je aan de volgende beweging begint.

*  Elke karate kata heeft zijn eigen ritme en timing en later in je karate reis heeft elke karateka zijn eigen ritme.

Comments are closed.

×

 

Hi!

Klik op mijn naam hieronder om te whatsappen

×