Mushin

MUSHIN

Mushin staat centraal in Zen en Japanse krijgskunst. Het is een mentale toestand waarbij de geest niet gericht is op of bezet wordt door enige gedachte of emotie. Er wordt gedacht dat deze mentale toestand verbonden is met de Kosmos.

Als de impuls wordt uitgedrukt als bewuste gedachte, is het geen Zen.

Deze zuivere staat van geest, van pure mentale helderheid, wordt geproduceerd door de afwezigheid van het ego of het beperkte zelf. Een Mushin-geest is geen lege geest zoals een lege schelp, integendeel, het is een geest die volledig aanwezig, bewust en vrij is.

“Mu” of “leegte” in Mushin verwijst naar een lege geest in de zin dat afleidingen, bezorgdheden, angsten en zorgen afwezig zijn en geen probleem meer vormen voor de geest, of het nu in gevecht is of in het dagelijks leven.

Mushin wordt bereikt wanneer iemands geest vrij is van boosheid, angst of het ego of dat nu tijdens gevecht is of in het dagelijks leven.

Het concept van Mushin is identiek aan de Japanse metaforische uitdrukking “Mizu no Kokoro” of de “geest als water.” Deze mentale houding verwijst naar een geest die in totale harmonie is met de Kosmos en lijkt op een stille vijver zonder enige rimpelingen, waar het oppervlak een helder en perfect onvervormd beeld van de omgeving weerspiegelt, als een spiegel.

Mushin kan niet door het intellect worden gegrepen; het moet worden ervaren. Een Mushin-geest heeft geen Ego en geen substantie; het is pure Verlichting en is de perfecte realisatie van het zelf.

Deze staat van geest vergt jaren en jaren van oefening om te bereiken. Mushin wordt bereikt wanneer iemands geest vrij is van boosheid, angst, oordeel of het ego tijdens gevechten of het dagelijks leven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×

 

Hi!

Klik op mijn naam hieronder om te whatsappen

×